Tuesday, November 22, 2011

SEBAHAGIAN unsur kimia yang dinyatakan di dalam Al Quran(Seksyen ini adalah berdasarkan "Blok Bangunan Alam Semesta dalam Al-Quran buku Omer Çelakıl dan mengandungi pengiraan ketepatan yang telah disahkan.) 

Keseluruhan alam semesta, bumi kita hidup dan semua yang hidup dan entiti yang tidak bernyawa terdiri daripada pelbagai kombinasi unsur-unsur. Walaupun atom yang terdiri daripada unsur-unsur terdiri daripada zarah yang sama, mereka mempunyai ciri-ciri yang berbeza. Apa asasnya membuat unsur-unsur yang berlainan dari satu sama lain ialah nombor atom mereka, bilangan proton di dalam nukleus mereka, dalam erti kata lain. Terdapat satu proton hidrogen, elemen yang paling ringan, 2 di helium, yang paling ringan akan datang, 79 di emas, 8 dalam atom oksigen dan 26 dalam besi. Harta yang membezakan emas dari besi atau besi daripada oksigen adalah semata-mata ini perbezaan dalam bilangan proton dalam atom mereka. Udara yang kita sedut, badan manusia, apa-apa tumbuhan atau haiwan atau planet di angkasa, hidup atau tidak bernyawa, manis atau masam, pepejal atau cecair, benar-benar segala-galanya, terdiri daripada proton, neutron dan elektron sebagai bukti dalam bentuk kejadian luhur Allah. (Untuk maklumat lanjut, sila lihat Keajaiban Atom [Ta-Ha Publishers Ltd] ) 


"Hadid" dengan nama salah satu surah di dalam Al-Quran bermaksud "besi," salah satu daripada unsur-unsur. Unsur-unsur lain dan nombor atom dan ramai mereka juga yang dinyatakan dalam Surah ini. (Allah Maha Mengetahui kebenaran.) Untuk meletakkan cara lain, Surah al-Hadid, yang mempunyai nama besi, mengandungi maklumat tentang atom yang membuat perkara itu dalam alam semesta, diberi 1400 tahun yang lalu. Pemberian maklumat ini, pada bila-bila masa apabila elemen-elemen dan nombor atom mereka tidak pernah ditemui, satu lagi keajaiban Al-Quran. 

Urutan huruf Arab dalam Surah al-Hadid apa-apa yang mereka mewakili ungkapan-ungkapan yang mengandungi arahan dan nasihat Tuhan kita dalam satu tangan dan tanda-tanda yang mengenai atom yang lain. 

* Kajian ini dijalankan mengambil huruf Arab "Ra" sebagai "R" dalam huruf Barat atau "Mim" sebagai huruf "M." Urutan huruf yang mewakili unsur adalah tidak dipertimbangkan. Ia adalah mencukupi untuk surat untuk muncul sebelah-menyebelah. Kerana huruf di Kr unsur, sebagai contoh, tidak mewakili elemen lain dengan nama "RK."
Para saintis telah mengenal pasti 92 unsur-unsur semulajadi. Unsur-unsur tiruan juga telah diperolehi oleh pelbagai percubaan dalam masa kebelakangan ini, tetapi ini jarang boleh ditemui di Bumi. Sehingga kini, kewujudan 110 unsur-unsur telah disahkan oleh Kesatuan Kimia Tulen dan Gunaan (IUPAC) Antarabangsa. 


Radon = 86 Rn
Unsur Radon (Rn) telah ditemui oleh ahli kimia Jerman Friedrich E. Dorn pada tahun 1900, beratus-ratus tahun selepas wahyu al-Quran. Elemen ini jarang ditemui di alam. Radon adalah unsur radioaktif dan digunakan dalam rawatan perubatan. 
Bilangan surat dari awal ayat sehingga huruf "Rn" muncul: 86 
Nombor atom unsur "Rn": 86 
 
(Surah al-Hadid 22,) 


Zirconium = 40 ZR Zirconium (ZR) telah ditemui oleh ahli kimia Jerman Martin Heinrich Klaproth pada tahun 1789. Merujuk kepada unsur ini, yang digunakan dalam teras reaktor nuklear, beratus-ratus tahun dahulu di dalam al-Quran, mukjizat yang besar. 
Terdapat 40 surat antara kali pertama bahawa huruf "Z" dan "R" muncul bersama-sama dan permulaan ayat ini. Nombor atom zirconium, kimia simbol ZR, 40. Terdapat juga 91 huruf antara masa yang pertama huruf "Z" dan "R" datang bersama-sama dan akhir ayat. Dan jumlah itu adalah berat atom-zirconium. 
Bilangan surat antara permulaan ayat dan huruf ZR: 40 
Nombor atom elemen "ZR": 40 
 
(Surah al-Hadid 13,) 

Tantalum = 73 Ta
Tantalum unsur (Ta) telah ditemui oleh ahli kimia Sweden, Anders Ekeberg pada tahun 1802. Ia adalah unsur yang sangat keras dengan takat lebur yang sangat tinggi. Oleh itu, adalah digunakan di kawasan-kawasan seperti Electrics dan elektronik. Di samping itu, kerana unsur ini tidak bertindak balas dengan cecair badan, ia juga bekerja dalam bidang perubatan. Unsur ini, ditemui abad selepas Al-Quran yang diturunkan kepada Al-Quran, adalah salah satu yang jarang ditemui dalam alam semula jadi. 

Terdapat 73 surat dari awal ayat untuk kali pertama huruf "T" dan "A" muncul bersama-sama. Angka itu adalah nombor atom Tantalum. 
Bilangan surat antara permulaan ayat dan huruf "Ta": 73 
Nombor atom unsur "Ta": 73 
 
(Surah al-Hadid 16,) 


Fluorin = 9 F
Fluorine unsur (F) telah ditemui oleh ahli kimia Perancis, Henri Moissan pada tahun 1886. Terdapat 9 huruf antara permulaan ayat dan penampilan pertama huruf "F" dalam Surah al-Hadid. 
Bilangan surat antara permulaan ayat dan huruf "F": 9 
Nombor atom unsur "F": 9 
 
(Surah al-Hadid, 1) 


OKSIGEN = 8 O
Oksigen adalah salah satu daripada unsur-unsur yang paling biasa di Bumi, dan ditemui pada 1770 oleh dua saintis yang berasingan di antara satu sama lain: Swiss Carl Scheele dan Joseph Priestley dari Britain. 

Terdapat 8 surat dari awal ayat pertama surat "O" di Surah al-Hadid. "O" diwakili oleh huruf Alifdalam bahasa Arab. Simbol Oksigen "O" dan nombor atom-8. 
Bilangan surat antara permulaan ayat dan huruf "O": 8 
Nombor atom unsur "O": 8 
 
(Surah al-Hadid, 1)   


Samarium = 62 Sm 
Saintis Perancis Paul Lecoq de Boisbaudran menemui Samarium unsur (Sm) pada tahun 1879. 
Di dalam Surah huruf "S" dan "M" datang bersama-sama selepas surat 62. Surat ini muncul bersama-sama sebagai "M" dan "S." Tetapi tiada unsur yang mengandungi Cik singkatan, belakang Sm. 
Bilangan surat dari awal ayat untuk huruf "Sm": 62 
Nombor atom unsur "Sm": 62 
 
(Surah al-Hadid 15,) 


Kalium = 39 K
Ahli kimia British, Sir Humphrey Davy mula-mula mendapat unsur Kalium (K) yang menggunakan elektrolisis pada tahun 1807. Potassium merupakan keperluan bagi tumbuh-tumbuhan dan haiwan dan juga badan manusia, dan banyak dalam alam semula jadi. Ia juga mempunyai bidang yang luas permohonan, daripada membuat bahan letupan untuk perubatan. 

Terdapat 39 surat antara permulaan Surah al-Hadid dan penampilan pertama huruf "K," angka itu sedang jisim atom unsur. Di samping itu terdapat 19 surat antara permulaan ayat dan di sini. Dan ia adalah ketara bahawa ini adalah nombor atom K. unsur 
Bilangan surat antara permulaan ayat dan huruf "K": 39 
Jisim atom unsur "K": 39 
(Surah al-Hadid 2,) 


Sulfur = 32 S
Unsur Sulfur (S) didapati di paras yang tinggi dalam badan-badan benda-benda hidup dan tanah. Terdapat 32 surat dalam Surah al-Hadid sehingga surat pertama "S". Angka itu juga jisim atom unsur Sulfur. 
Bilangan surat antara permulaan ayat dan penampilan pertama huruf "S": 32 
Jisim atom unsur "S": 32 

 
(Surah al-Hadid 4,) 

* Bersama-sama "dan" tidak termasuk dalam pengiraan. 
Erbium = 167 Er
Erbium unsur (Er) telah ditemui oleh ahli kimia Sweden, Carl Gustaf Mosander pada tahun 1843. Huruf-huruf "E" dan "R" mula-mula muncul bersama-sama 167 surat selepas permulaan ayat. Erbium mempunyai jisim atom daripada 167. 
Bilangan surat dari awal ayat untuk huruf "Er": 167 
Jisim atom unsur "Er": 167 
  
(Surah al-Hadid 4,) 
Neodimium = 60 Nd
Saintis Australia Carl F. Auer Von Welsbach berjaya mendapatkan unsur Neodymium (Nd) pada tahun 1885. 
Terdapat 60 surat antara kali pertama huruf "N" dan "D" muncul bersama-sama dalam Surah al-Hadid dan akhir ayat. Angka itu adalah nombor atom Nd unsur. 
Bilangan huruf antara huruf "Nd" dan akhir ayat: 60 
Nombor atom unsur "Nd": 60 
 
(Surah al-Hadid 19,) 
Vanadium = 23 V
Unsur Vanadium (V) telah ditemui pada tahun 1801 oleh saintis Mexico Andres Manuel del Rio dan oleh ahli kimia Sweden Nils Gabriel Sefstrom pada tahun 1830. Vanadium adalah salah satu daripada unsur-unsur asas dalam badan. Terdapat 23 surat kepada akhir ayat dari surat V. angka itu mewakili bilangan atom-Vanadium. 
Bilangan huruf dari huruf "V" hingga akhir ayat: 23 
Nombor atom unsur "V": 23 
 
(Surah al-Hadid, 1) 
Galium = 69 Ga
Ahli kimia Perancis, Paul Emile Lecoq de Boisbaudran menemui unsur Gallium (Ga) pada tahun 1875 dengan menggunakan band spektrum. 

Galium digunakan dalam sfera seperti elektronik dan perubatan. 

Terdapat 69 surat kepada akhir ayat dari titik di mana huruf "G" dan "A" muncul bersama-sama dalam Surah al-Hadid. Dan 69 adalah nombor atom-Gallium. 
Bilangan surat kepada akhir ayat dari huruf "Ga": 69 
Nombor atom unsur "Ga": 69 
 
(Surah al-Hadid 27,) 
Nitrogen = 14 N
Nitrogen (N), ditemui oleh saintis Daniel Rutherford Scotland pada tahun 1772, membentuk 78% atmosfera. Ia juga wujud di dalam matahari dan bintang pelbagai. Nitrogen menduduki tempat yang penting dalam struktur benda-benda hidup dan ditemui di dalam komponen itu penting kerana protein dan asid nukleik. 

Terdapat 14 surat dari huruf "N" dalam Surah al-Hadid akhir ayat. 14 adalah juga nombor atom Nitrogen. Terdapat 7 huruf antara huruf kedua dan ketiga "N." Dan 7 adalah nombor atom Nitrogen. 
Bilangan huruf dari huruf "N" hingga akhir ayat: 14 
Nombor atom unsur "N": 14 
 
(Surah al-Hadid 3,) 
Bismut = 83 Bi
Bismut (Bi) adalah salah satu daripada unsur-unsur yang disebut dalam Al-Qur'an beratus-ratus tahun dahulu. (Allah Maha Mengetahui kebenaran.) Satu elemen yang jarang berlaku, Bismut digunakan dalam pelbagai bidang, dari ubat untuk reaktor nuklear dan dari kosmetik kepada litar elektrik. 
Dalam Surah al-Hadid, terdapat 83 surat antara mata di mana huruf "B" dan "I" kelihatan bersama-sama. 
Bilangan huruf antara huruf "Bi": 83 
Nombor atom unsur "Bi": 83 
 
(Surah al-Hadid, 08/07) 
Kromium = 24 Cr
Kromium (Cr) telah ditemui pada tahun 1797 oleh Louis-Nicolas Vauquelin. Terdapat sebanyak 24 perkataan antara penampilan pertama dan kedua, berturut-turut, huruf C dan R dalam Surah al-Hadid. Ia diperhatikan dalam konteks itu bahawa nombor atom Kromium 24. 
Bilangan perkataan antara huruf "Cr": 24 
Nombor atom unsur "Cr": 24 
 
(Surah al-Hadid 4,) 
ASTATINE = 85 Pada
Astatine unsur (At) telah ditemui oleh 3 ahli-ahli sains pada tahun 1940. Dengan unsur-unsur yang lain, nombor atom yang terdapat di dalam Surah merupakan salah satu keajaiban Al-Quran. Terdapat 85 huruf antara penampilan bahagian yang kedua dan ketiga di tepi huruf A dan T, yang mewakili Astatine. Angka itu pada masa yang sama bilangan atom Astatine. 
Surat antara huruf "Pada": 85 
Nombor atom unsur "Pada": 85 
  
(Surah al-Hadid, 03/01) 
Litium = 6 Li
Ahli kimia Sweden, Johan August Arfwedson menemui unsur Lithium (Li) pada tahun 1817. Unsur ini mewakili kira-kira 0,002% daripada kerak Bumi. Litium yang diperlukan oleh industri dan digunakan dalam pelbagai bidang, seperti pembuatan bateri, penyejuk beku dan getah tiruan dan juga dalam bidang perubatan. 
Terdapat 6 kata-kata antara masa yang pertama huruf "L" dan "I" muncul sebelah-sebelah dalam Surah al-Hadid dan permulaan ayat ini. Angka itu juga nombor atom litium. 
Bilangan perkataan antara permulaan ayat dan huruf "Li": 6 
Jisim atom unsur "Li": 6 
 
(Surah al-Hadid 10,) 
Hafnium = 178 HF
Fizik Belanda Dirk Coster dan ahli kimia Hungary Georg de Hevesy menemui unsur hafnium (HF) pada tahun 1923. Penggunaan tertentu dibuat dalam reaktor nuklear. Elemen juga dijumpai di dalam atmosfera Matahari. 
Terdapat 178 perkataan antara permulaan Surah al-Hadid dan di mana huruf "H" dan "F" muncul berturut-turut. Jisim atom hafnium 178. 
Bilangan perkataan dari permulaan Surah sehingga huruf "HF": 178 
Jisim atom unsur "HF": 178 
 
(Surah al-Hadid 11,) 
* Bersama-sama "dan" tidak termasuk dalam pengiraan. 
Indium = 114
Indium unsur (Dalam) pertama kali ditemui pada tahun 1863 oleh ahli-ahli sains Hieronymus Theodor Richter dan Ferdinand Reich. Menemui beratus-ratus tahun selepas wahyu al-Quran, Indium didapati dalam kuantiti yang sangat kecil dalam alam semula jadi. 
Terdapat 114 perkataan dari permulaan Surah al-Hadid di mana huruf "I" dan "N" muncul sebelah-menyebelah. Angka itu juga jisim atom-Indium. 
Bilangan perkataan antara permulaan Surah dan rupa huruf "Dalam": 114 

Jisim atom unsur "Dalam": 114 

 
(Surah al-Hadid 8,) 
* Bersama-sama "dan" tidak termasuk dalam pengiraan. 
Strontium = 87 Sr
Radioaktif Strontium bukan pertama kali ditemui di Scotland pada tahun 1790 oleh Adair Crawford dan William Cruikshank. 
Terdapat 87 kata-kata antara permulaan Surah al-Hadid dan di mana huruf "S" dan "R" muncul bersama-sama. 87 adalah jisim atom Strontium. 
Bilangan perkataan antara permulaan Surah dan huruf "Sr": 87 
Jisim atom unsur "Sr": 87 
 
(Surah al-Hadid, 08/07) 
* Bersama-sama "dan" tidak termasuk dalam pengiraan. 
Aktinium = 89 Ac
Ditemui pada tahun 1899 oleh ahli sains Perancis, Andre Debierne, Aktinium (Ac), unsur radioaktif yang jarang berlaku. Unsur ini, yang memancarkan sinar biru gelap, berwarna putih perak berwarna. Cara bahawa elemen ini, mendapati beratus-ratus tahun selepas wahyu al-Quran, adalah diramalkan kepada orang-orang lama dahulu adalah tanda sifat maha mengetahui Tuhan kita. 
Terdapat 89 kata-kata dari awal Surah al-Hadid untuk kali pertama huruf "A" dan "C" muncul bersama. Angka itu juga nombor atom Aktinium unsur. 
Bilangan perkataan dari awal Surah untuk huruf "AC": 89 
Nombor atom unsur "Ac": 89 

(Surah al-Hadid 7,) 
* Bersama-sama "dan" tidak termasuk dalam pengiraan. 
Torium = 90 Th
Torium (Th) unsur radioaktif yang ditemui pada tahun 1828 oleh ahli kimia Sweden Jöns Yakub Berzelius. Ia digunakan sebagai sumber tenaga dalam peranti nuklear. 
Nombor atom unsur Torium 90. Terdapat 90 kata-kata antara permulaan Surah al-Hadid dan kali pertama huruf "T" dan "H" muncul sebelah-menyebelah. 
Bilangan perkataan antara permulaan Surah dan huruf "Th": 90 
Nombor atom unsur "Th": 90 
 
(Surah al-Hadid 7,) 
* Bersama-sama "dan" tidak termasuk dalam pengiraan. 
Lutetium = 71 Lu
Lutetium (Lu) telah ditemui pada tahun 1907 oleh Auer Von Welsbach dan Georges Urbain. Terdapat 71 kata-kata dari awal Surah al-Hadid huruf L dan U yang mewakili unsur. Nombor atom Lutetium (Lu) juga 71. 
Bilangan perkataan dari awal Surah huruf "Lu": 71 
Nombor atom unsur "Lu": 71 
 
(Surah al-Hadid 5,) 
* Bersama-sama "dan" tidak termasuk dalam pengiraan. 
Nikel = 58 Ni
Tulen unsur nikel (Ni) pertama kali diasingkan pada tahun 1751 oleh ahli sains Sweden Axel Fredrik Cronstedt. Lebih keras daripada besi, nikel juga sangat tahan karat dan reput. Nikel yang digunakan dalam pelbagai bidang, daripada kelengkapan industri tinggi rintangan untuk duit syiling logam. 
Terdapat 58 surat antara kali pertama huruf "N" "Saya" muncul dalam Surah al-Hadid dan akhir ayat. Angka itu juga jisim atom-Nikel. 
Bilangan perkataan di antara akhir ayat dan huruf "Ni": 58 
Jisim atom unsur "Ni": 58 
(Surah al-Hadid 27,) 
* Bersama-sama "dan" tidak termasuk dalam pengiraan. 
Berilium = 9 user
Berilium () telah ditemui oleh Louis-Nicolas Vauquelin pada tahun 1798. Unsur ini, yang jarang berlaku dalam alam semula jadi, yang digunakan dalam peranti nuklear, roket dan kenderaan angkasa. 
Terdapat 9 kata-kata antara di mana huruf "B" dan "E" muncul bersama-sama dan akhir ayat, dan angka itu juga merupakan jisim atom-Berilium. 
Bilangan perkataan di antara huruf "" dan akhir ayat: 9 
Jisim atom unsur "user": 9 
 
(Surah al-Hadid 10,) 
* Bersama-sama "dan" tidak termasuk dalam pengiraan. 
Natrium = 11 Na
Humphry Davy menemui elemen Natrium (Na) pada tahun 1807, menggunakan elektrolisis. Atom natrium terdapat dalam objek banyak, dari garam yang kita makan kepada bintang-bintang di angkasa. Atom natrium dalam sel-sel di dalam tubuh manusia melaksanakan fungsi yang penting. Kehadiran jumlah tertentu natrium dalam badan manusia adalah penting untuk aliran biasa air di antara sel-sel dan cecair badan, pembentukan tisu dan penguncupan otot. 
Terdapat 11 perkataan antara titik di mana huruf "N" dan "A" berlaku bersama-sama dalam Surah al-Hadid dan akhir ayat. Angka yang sama dengan nombor atom Sodium. 
Bilangan perkataan antara huruf "Na" dan akhir ayat: 11 
Nombor atom unsur "Na": 11 
 
(Surah al-Hadid 9,) 
* Bersama-sama "dan" tidak termasuk dalam pengiraan. 
Niobium = 41 nb
Niobium unsur (nb) telah ditemui oleh ahli kimia British Charles Hatchett pada tahun 1801. Unsur ini, yang jarang berlaku dalam alam semula jadi, digunakan dalam reaktor nuklear dan bahan-bahan yang kalis kepada radiasi panjang gelombang tinggi. 
Bilangan perkataan antara tempat-tempat dalam Surah al-Hadid di mana huruf, 41, juga bahawa nombor atom Niobium. 
Bilangan perkataan antara huruf "nb": 41 
Nombor atom surat "nb": 41 
 
(Surah al-Hadid 4, dan 8) 
* Bersama-sama "dan" tidak termasuk dalam pengiraan. 
Magnesium = 12 Mg
Unsur Magnesium (Mg) telah ditemui oleh ahli kimia British, Sir Humphry Davy. Magnesium, abad ditemui selepas wahyu al-Quran, adalah salah satu daripada unsur-unsur yang paling biasa di dalam kerak Bumi. Ia muncul di banyak tempat, dari air laut kepada tubuh badan manusia. Ia merupakan satu elemen penting untuk hidupan. 

Terdapat 12 kata-kata di antara tempat-tempat dalam Surah al-Hadid di mana Mg surat muncul bersama. Angka, 12, juga nombor atom Magnesium. 
Bilangan perkataan di antara huruf "Mg" di dalam Surah: 12 
Nombor atom unsur "Mg": 12 
(Surah al-Hadid 20-21,) 
* Bersama-sama "dan" tidak termasuk dalam pengiraan. 
Disprosium = 162 Dy
Disprosium (Dy) telah ditemui pada tahun 1886 oleh ahli sains Perancis Paul Emile Lecoq de Boisbaudran. Jisim atom adalah 162. Jumlah perkataan antara tempat-tempat dalam Surah al-Hadid di mana huruf "Dy" muncul bersama-sama juga 162. 
Bilangan perkataan antara huruf "Dy" di dalam Surah: 162 
Jisim atom unsur "Dy": 162 
(Surah al-Hadid 2, dan 11) 
* Bersama-sama "dan" tidak termasuk dalam pengiraan. 
Zink = 65 Zn
Logam zink (Zn) muncul dalam struktur banyak, dari kerak bumi kepada benda-benda hidup. Sebagai contoh, ia menjalankan fungsi-fungsi yang sangat penting dengan berkhidmat dengan enzim dan sel-sel darah dalam tubuh manusia. 
Terdapat 65 perkataan di antara tempat-tempat dalam Surah al-Hadid di mana Zn surat muncul bersama-sama. Jisim atom Zink juga 65. 
Jumlah perkataan antara huruf "Zn" di dalam Surah: 65 
Jisim atom unsur "Zn": 65 

(Surah al-Hadid 2, dan 11) 
* Bersama-sama "dan" tidak termasuk dalam pengiraan. 
Klorin = 35 Cl
Saintis Sweden, Carl Wilhelm Scheele terlebih dahulu elemen Klorin (Cl) dalam 1774, berabad-abad selepas Al-Quran yang diturunkan kepada Al-Quran. Klorin adalah yang paling digunakan dalam membunuh bakteria di dalam air minuman dan kolam renang. Klorin digunakan dalam pelbagai bidang, dari pembuatan dadah untuk cat, dan dari produk petrol untuk produk pembersihan. 

Terdapat 35 kata-kata antara masa yang pertama dan terakhir huruf "C" dan "L" muncul bersama-sama. Angka itu juga jisim atom Klorin. 
Bilangan perkataan di antara huruf pertama dan terakhir "Cl" di dalam Surah: 35 
Jisim atom unsur "Cl": 35 

(Surah al-Hadid 4, dan 6) 
* Bersama-sama "dan" tidak termasuk dalam pengiraan. 
CARBON = 12 C
Karbon (C) menduduki tempat yang amat penting dalam struktur benda-benda hidup dan wujud dalam bahan-bahan yang sangat berbeza. Atom karbon hadir dalam sebatian yang sangat berbeza, daripada karbon dioksida yang dikeluarkan semasa pernafasan untuk berlian. 

Terdapat 12 kata-kata antara huruf pertama dan terakhir "C" dalam Surah al-Hadid. Angka yang juga bersamaan dengan jisim atom Karbon. 
Bilangan perkataan di antara huruf pertama dan terakhir "C" dalam surah: 12 
Jisim atom unsur "C": 12 
(Surah al-Hadid 4,) 
* Bersama-sama "dan" tidak termasuk dalam pengiraan. 
Serium = 140 Ce
Serium (Ce) telah ditemui pada tahun 1803 oleh ahli geologi Wilhelm von Hisinger dan ahli kimia Jöns Berzelius, kedua-duanya dari Sweden, dan bebas daripada mereka, oleh ahli kimia Jerman, Martin Klaproth. 
Terdapat 140 kata-kata antara kejadian pertama dan terakhir, sebelah-menyebelah, huruf "C" dan "E" dalam Surah al-Hadid. 140 adalah juga jisim atom Serium unsur. 
Bilangan perkataan di antara huruf pertama dan terakhir "Ce" di dalam Surah: 140 
Jisim atom unsur "Ce": 140 
(Surah al-Hadid 5, dan 7) 
* Bersama-sama "dan" tidak termasuk dalam pengiraan. 
Kripton = 83 Kr
Unsur Kripton (Kr) telah ditemui oleh ahli kimia British Morris W. Travers dan Sir William Ramsay pada tahun 1898. 

Terdapat 83 kata-kata antara kejadian pertama dan terakhir, sebelah-menyebelah, huruf "K" dan "R" dalam Surah al-Hadid. 
Bilangan perkataan di antara huruf pertama dan terakhir "Kr" di dalam Surah: 83 
Jisim atom unsur "Kr": 83 
(Surah al-Hadid 7, dan 11) 
* Bersama-sama "dan" tidak termasuk dalam pengiraan.
 DITERJEMAH DARI MIRACLES OF QURAN

No comments:

Post a Comment